Avokádo – ovocný zázrak

Od : | 0 Komentářů | On : Prosinec 29, 2014 | Kategorie : O zdraví

Avokado

Oválný plod, tvarem podobný hrušce, pochází ze stromu hruškovce přelahodného. Ten roste ve Střední Americe v oblasti Mexika. Strom je celoročně zelený, i když citlivý na zimu.

Zralé plody seženeme v různých barvách. Mohou být tmavě zelené až fialovočerné. Uvnitř se pak nachází měkká, světle žlutá či světle zelená hmota.

Obsah živin

Američtí indiáni používali avokádo místo masa, a to pro vysoký obsah bílkovin. Nemluvě o vitaminu E, který podporuje reprodukční soustavu a je často doporučován ženám těhotným, anebo těm, které se o miminko teprve snaží. Jelikož první měsíce drží těhotenství právě vaječníky, je možné, že vám vaše lékařka doporučí brát vitamin E jako doplněk. Avokádo je přirozeným a velice bohatým zdrojem tohoto vitaminu. Obsahuje ho více, než kterýkoliv živočišný produkt.

Avokádo obsahuje kvalitní tuky, přičemž fosfolipidy, jenž jsou jejich součástí, plní velice důležitou úlohu v péči o nervovou soustavu. Přestože obsahuje mnoho tuku, jde o nenasycené mastné kyseliny, které náš mozek okamžitě využívá jako rychlý zdroj energie. Neukládají se tedy jako kyseliny nasycené. Avokádo snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je dobré na vlasy a pleť. Působí blahodárně na trávicí soustavu.

Avokádo je (společně s banánem) nejlepším zdrojem vitaminu B6. Oba druhy ovoce obsahují jen málo vody. Dále je velice kvalitním zdrojem železa. Po pravdě ho má mezi ovocem nejvíce. Je sice pravda, že železo rostlinného původu bývá hůře stravitelné, než železo původu živočišného, ale v tomto případě  to mění přítomnost vitaminu C. Pokud tedy avokádo neupravujete tepelně, čímž byste vitamin C zničili, pomůže vám železo efektivně využít. Ideální v boji proti chudokrevnosti.

Využití

Díky tomu, že není avokádo ani sladké, ani slané chuti, je jeho využití skutečně všestranné. Používá se do salátů, na pomazánky, místo másla na pečivo, na pečení i vaření. Ocení ho každý, kdo hledá kvalitní zdroj bílkovin – sportovci, vegani, vegetariáni, těhotné ženy, děti, a pokud náhodou stále jíte maso a víte co je pro vás zdravé, ani vy jím nepohrdnete. 😉

Tip

Aby dužina po vyloupnutí nezčernala (nezoxidovala), zkuste ji pokapat citronovou šťávou.

Loupání avokáda

1. krok – podélně rozpůlíme

2. krok – vezmeme polovinu bez pecky a prstem zajedeme mezi měkkou hmotu a slupku

Loupání avokáda

3. krok – dužinu uvolníme a slupku sundáme

Loupání avokáda 2

4. krok – z druhé poloviny avokáda uvolníme kulatou pecku a vyloupneme dužinu stejným způsobem

Loupání avokáda 3

Recepty s avokádem

Share on Facebook4Share on Google+1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *