Čočka na kyselo

2015-03-25
  • Porce: 2
  • Čas přípravy: 0m
  • Doba vaření: 15m
  • Hotovo do: 0m

Čočka je skvělým zdrojem proteinu a sacharidů. Tuků v ní najdete pouze málo. V tomto receptu počítám 100 g čočky na jednu osobu, což znamená více jak polovina denní dávky bílkovin. Nemluvě o tom, že obsahuje velké množství kyseliny listové a POZOR! také železa, kterého má více jak maso.

Suroviny:

  • 200 g čočky
  • oblíbenou vegan uzeninu – použila jsem tři sojové párky, rozhodně bych se ale nebála vyzkoušet ani robi plátek
  • přibližně 1 lžíce hrašky na zahušťování
  • špetka soli
  • velká cibule
  • kyselý okurek
  • ocet (já použila vinný v bio kvalitě)

Postup:

Čočku si čtyři hodiny před vařením namočíme.

Čočka na kyselo

Po čtyřech hodinách si velkou cibuli nakrájíme na kostičky. Smažíme v hrnci na rostlinném oleji do sklovata.

Čočka na kyselo

Čočku i s vodou slijeme do hrnce (podle potřeby můžeme přilít trochu vody), a se špetkou soli vaříme 5 – 10 minut.  Po čtyřech hodinách namáčení už to pak jde velice rychle.

Čočka na kyselo

Po uvaření by měla být téměř všechna voda vypařená.

Čočka na kyselo

V hrnečku si rozmícháme s vodou půl až celou lžíci hrašky a čočku zahustíme. Zároveň přidáme půlku cibule z hrnce. Necháme povařit dalších pět minutek.

Čočka na kyselo

Zbytek cibulky smažíme dozlatova.

Čočka na kyselo

Na pánvičce si osmahneme přepůlené párky. Kdo má rád vařené, může zvolit i tuto dietnější variantu.

Čočka na kyselo

Nu, a čočku si na závěr ochutíme octem a případně dosolíme.

Čočka na kyselo

Share on Facebook0Share on Google+3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoť tento recept

1 lidé ohodnotit tento recept

Podobné recepty:
  • Zapečná pohanka s jablky (12)

    Zapečená pohanka s jablky

  • Sojové karbanátky (3)

    Sojové karbanátky

  • Chutney

    Jablkové chutney

  • Bramborový salát pikant

    Rychlý bramborový salát (lehce pikantní)

  • Čivabčiči

    Čivabčiči