Gulášová polévka

2014-12-28
  • Porce: 6
  • Čas přípravy: 10m
  • Doba vaření: 15m
  • Hotovo do: 25m

Neznám nikoho, kdo by nezbožňoval gulášovou polévku, a přestože jistě existuje mnoho alternativ, já vám nabídnu jednu stoprocentně veganskou.

Suroviny

• 2 střední cibule
• 150g mražené směsi – hrášek, mrkev
• 3 středně velké brambory
• 2 sojové párky (můžou a nemusí být)
• 2 lžičky soli
• špetka chilli
• pepř
• kmín
• sladká paprika
• velká hrst majoránky
• 3 stroužky česneku
• 2 lžíce hrašky na zahušťování/drcené ovesné vločky
• rostlinný olej

Postup:

Do hrnce s rostlinným olejem vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme ji kmínem. Zpěníme.

Cibulka zasypaná kmínem

Mezitím si oloupeme brambory. Jestliže máte pěkné ze zahrádky, stačí je pořádně umýt a bez loupání nakrájet. Mraženou zeleninu propláchneme a včetně nakrájeného párku vhodíme do hrnce. Aby byla polévka vhodná pro bezlepkovou kuchyni musíte buď párek vynechat, anebo koupit takový, který lepek neobsahuje. Pokud máte k dispozici čerstvou mrkev, tak stačí dvě střední a samozřejmě, jestliže nechcete v polévce hrášek, je možné vynechat. Každému, co mu chutná. Já třeba ráda přidávám ještě malý kousek celeru. 🙂

Zelenina, parek, brambory

Pořádně promícháme a lehce orestujeme. Zasypeme sladkou paprikou, a kdo má rád pikantní jídla může (dle vlastní chuti) přihodit chilli.

Zasypeme paprikou a chilly

Promícháme. Můžeme chvíli restovat, ale POZOR! nenechat dlouho, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme vodou tak, aby nám polévka nevybublala při vaření z hrnce. Osolíme, opepříme. Vaříme 15 minut. Přibližně pět minut, před dovařením přihodíme majoránku. Nezapomeňte ji dobře promnout mezi dlaněmi, aby se rozvoněla. Rozmáčkneme 3 stroužky česneku a připravíme si hrašku na zahuštění.

Koření a česnek

Kdo má doma drcené ovesné vločky, může použít místo hrašky. Dejte si ale pozor kolik přidáváte. Lepší méně než více. Vločky nasakují vodu, takže druhý den byste z toho mohli mít guláš, nikoli polévku. 🙂 Jestliže máte k dispozici pouze hrašku nebo cizrnku (na tom nezáleží), tak ji rozmíchejte s vodou na řidší kaši a do polévky důkladně zamíchejte. Nechte projít varem. Ochutnejte a dochuťte.

Polévku si můžete ozdobit petrželkou či pažitkou a pokud máte rádi, můžete přikusovat čerstvý chléb nebo topinky.

Gulášová polévka

TIP! Nejlepší je na druhý den.

Share on Facebook0Share on Google+0

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoť tento recept

1 lidé ohodnotit tento recept

Podobné recepty:
  • Zapečná pohanka s jablky (12)

    Zapečená pohanka s jablky

  • Sojové karbanátky (3)

    Sojové karbanátky

  • Chutney

    Jablkové chutney

  • Bramborový salát pikant

    Rychlý bramborový salát (lehce pikantní)

  • Čivabčiči

    Čivabčiči