Koláčky z kynutého těsta

2015-05-09
  • Výsledek: cca 30 - 35 ks
  • Čas přípravy: 2:000 h
  • Doba vaření: 60m
  • Hotovo do: 3:20 h

Suroviny:

Kvásek

  • 150 ml rýžového mléka (popř. jiného)
  • 1 kostka droždí (cca 42 g)
  • 1 lžíce hnědého cukru

Ostatní

  • 100 g másla (např. Alsan)

Koláčky z kynutého těsta

  • 2 lžíce vanilkové hrašky
  • 500 g mouky – v původním receptu se píše polohrubá, jelikož jsem jí měla málo nakombinovala jsem polohrubou (220 g) se špaldovou (280 g) – ničemu to nevadí 😉
  • špetka soli
  • 100 ml rýžového mléka (opět můžete nahradit jiným)
  • trochu nastrouhané citrónové kůry
  • 80 g hnědého cukru

Náplň

Plnit můžete prakticky čímkoliv, co máte rádi. Já použila makovou a ořechovou náplň. Makovou jsem si koupila, ale myslím, že chutnější výsledek získáte, když si ji připravíte sami. Každopádně pro ty, co si raději práci trochu usnadní… Každopádně tahle maková náplň nevyjde na všechno těsto, takže určitě vyzkoušejte i trochu ořechové. 😉

Koláčky z kynutého těsta

Ořechovou náplň vytvoříte z rozmixovaných vlašských ořechů, cukru, vanilkového cukru a rýžového mléka. Slaďte dle potřeby a vlastní chuti.

Zdobení

  • posypka (máslo, hrubá mouka, cukr)
  • marmeláda/džem – na makové např. povidla, na ořechové jsem použila rebarborovou marmeládu od babičky 😉

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek. Do 150 ml mléka vhoďte lžíci cukru a rozdrobte kvásek. Nechte na teplém místě odstát.

Koláčky z kynutého těsta

Mezitím si v hrnci rozpustíme 100 g másla. V něm pak důkladně rozmícháme 2 lžíce vanilkové hrašky.

Koláčky z kynutého těsta

Do velké mísy si nasypeme 500 g mouky. Přidáme hotový kvásek.

Koláčky z kynutého těsta
Koláčky z kynutého těsta

Přilejeme máslo s hraškou.

Koláčky z kynutého těsta

Vhodíme špetku soli, 100 ml rýžového mléka, 80 g cukru a trochu nastrouhané citrónové kůry.

Koláčky z kynutého těsta

Těsto zpracujeme.

Koláčky z kynutého těstaZaprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout 1,5 hodiny.

Koláčky z kynutého těsta

Než těsto nakyne, připravte si náplně.

Po vykynutí nabíráme lžící kousky těsta, které plníme libovolnou náplní.

Koláčky z kynutého těsta

Vytvoříme bochánek, do kterého uděláme důlek a do toho pak můžeme ještě vložit trochu marmelády. K máku se hodí povidla, a k ořechové náplni je výborná rebarborová marmeláda – vyzkoušeno! 🙂

Nakonec posypeme posypkou.

Koláčky klademe na plech vymazaný máslem.

Koláčky z kynutého těsta

Pečeme v troubě rozehřáté přibližně na 175°C (horkovzdušná). Teplotu pečení přizpůsobte zkušenostem s vaší troubou.

Koláčky z kynutého těsta

Pečte mírně dozlatova, ale nenechte příliš zhnědnout.

Koláčky z kynutého těsta

Share on Facebook1Share on Google+3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoť tento recept

1 lidé ohodnotit tento recept

Podobné recepty:
  • Zapečná pohanka s jablky (12)

    Zapečená pohanka s jablky

  • Sojové karbanátky (3)

    Sojové karbanátky

  • Chutney

    Jablkové chutney

  • Bramborový salát pikant

    Rychlý bramborový salát (lehce pikantní)

  • Čivabčiči

    Čivabčiči