Ovocný koláč s posypkou

2015-02-07
  • Porce: 8
  • Čas přípravy: 20m
  • Doba vaření: 30m
  • Hotovo do: 50m

Češi jsou prostě buchtový. 🙂 Přepracovala jsem pro vás recept ze známých a velice oblíbených Hrnečkových kuchařek. Pokud chcete buchtu na plech stačí množství zdvojnásobit.

Suroviny:

Těsto

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 100 g hnědého cukru
  • Prášek do pečiva
  • 130 g rozehřátého rostlinného másla
  • Půl hrnku vegan “mléka” (kokosové, vanilkové, rýžové či jiné)

Ovoce

  • 150 g-  borůvky
  • 150 g – červený rybíz

Ovoce můžete použít prakticky jakékoliv (ideálně mražené nebo kompotované – koláč není potom tolik suchý). Jeho množství se však může lišit.

Posypka

  • Necelý čtvrt hrnek arašídového oleje
  • Necelá půlka hrnku hnědého cukru
  • Vrchovatý hrnek špaldové hladké mouky
  • Strouhaný kokos (může a nemusí být) – pokud ho použijete určitě dejte dovnitř buchty kokosové mléko 😉

Posypku můžete udělat i klasicky z kostkového másla.

Ostatní

  • Rostlinný tuk/olej na vymazání
  • Hrubá mouka na vysypání

Postup:

Koláčovou mísu si vymažeme rostlinným tukem a vysypeme hrubou moukou. Takto připravenou ji odložíme stranou. Mražené nebo kompotované ovoce vložte do sítka a nechejte odkapat/rozmrazit. Pro urychlení propláchněte teplou vodou.

Všechny suroviny na těsto rozmixujte mixérem do hladkého těsta.

Ovocný koláč
Ovocný koláč

Těsto nalijeme do koláčové formy a položíme na něj ovoce.

Ovocný koláč

Troubu si dáme hřát na 175 °C (přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou). Než se trouba rozehřeje, připravíme posypku.Typ s olejem se dá vymíchat vařečkou.

Posypka
Posypka

Posypku na koláč rozdrobíme.

Ovocný koláč

A dáme péct přibližně na 30 min do rozpálené trouby. Zda je koláč hotový poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud se těsto nelepí, máte hotovo.

Ovocný koláč

 

Komentáře k receptu

Komentář (3)

  1. Příspěvek vložila Magdalena Hučková na 5.7.2017

    výýýbornej,,rychlovka,,,hledala jsem něco jiného a lehčího,,je opravdu skvělej,,,díky Magda

  2. Příspěvek vložila Josef na 16.8.2017

    Výborný chutnal i v Regenštaufu

Napsat komentář

Average Member Rating

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Ohodnoť tento recept

3 lidé ohodnotit tento recept

Podobné recepty:
  • Zapečená pohanka s jablky

  • Sojové karbanátky

  • Chutney

    Jablkové chutney

  • Bramborový salát pikant

    Rychlý bramborový salát (lehce pikantní)

  • Čivabčiči

    Čivabčiči

„Přátelství je součást lidského štěstí.“ Jan Werich