Plněné knedlíky s dušeným zelím

2015-10-30
  • Porce: 4
  • Čas přípravy: 20m
  • Doba vaření: 15m
  • Hotovo do: 35m

Další česká chuťovka. Předem ale upozorňuji, že zde zveřejňuji recept na “Lenivé knedlíky”, což znamená, že se neplácám s domácím bramborovým těstem. Ti náročnější, si samozřejmě můžou připravit těsto po svém. 😉

Poznámka: Jestliže uděláte bramborové těsto domácí bude recept vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Suroviny:

  • Krabicová směs na bramborové knedlíky – pořádně si projděte složení, aby bylo určitě vegan a pokud byste náhodou narazili na takové, kde je třeba přidat vajíčko, můžete místo něj přimíchat rozšlehanou lžíci hrašky s vodou.
  • 4 sojové párky/uzené tofu
  • 1 velká cibule
  • libovolnou kořenící směs na ochucení párků/tofu
  • zelí (domácí nebo kupované)
  • hrašku na zahuštění
  • olej (doporučuji vyzkoušet např. olivový z pokrutin – na tom se totiž dá smažit)
  • Zeleninový bujón/Zeleninové koření

Postup:

Připravíme si těsto dle návodu na krabici, či receptu naší babičky hezky poctivě z brambor. 🙂 Necháme ho cca 3 minutky odležet. Mezitím nakrájíme cibuli na drobno. Přibližně čtvrtku hodíme na pánvičku a zbytek do malého hrnce.

Plněné knedlíky se zelím

Obojí podlijeme olejem. Zatím ale osmahneme pouze cibulku na pánvičce hezky do sklovata. Přihodíme na kostičky nakrájený párek. Lehce poprášíme libovolným kořením (steakové, grilovací, atp.) a smažíme dozlatova. Takto připravenou směs si dáme stranou do mističky.

Plněné knedlíky se zelím

Než se dáme do plnění knedlíků, dáme dusit zelí. Zalijeme ho vodou (záleží, jak máte rádi dušené zelí husté). A chvilku vaříme. Pokud chcete, můžete samozřejmě udělat i cibulkový základ:

– nakrájíte kousek cibule

– osmahnete ho v hrnci do sklovata

– přidáte zelí

– promícháte a zalijete vodou.

Já si postup trochu zkracuji.

Plněné knedlíky se zelím

K zelí můžete přidat kostičku zeleninového bujónu anebo jej zaprášit zeleninovým kořením. Necháte dusit na mírném ohni.

Těsto na knedlíky rozdělíme na dvě části. Uhněteme dva válečky, a ty pak krájíme na přibližně stejně velké plátky. Z každého z nich vytvoříme malou placku, jejíž střed plníme směsí s párkem.

Plněné knedlíky se zelím

Párek do těsta důkladně zabalíme a uválíme kuličku. Odkládáme na pomoučený talíř nebo prkýnko.

Na připravené knedlíky dáme vařit vodu do velkého hrnce. Než se voda rozbublá, zahustíme si zelí hraškou a dáme smažit cibulku (dozlatova), která nám dosud stála stranou v hrnci.

Voda na knedlíky vaří. Vhoďte několik knedlíků (neměly by se zbytečně překrývat) a nechte vařit dokud nevyplavou na hladinu. No, a potom ještě tak 2 – 4 minutky.

Jakmile máme knedlíky uvařené, zelí zahuštěné a cibulku hezky osmaženou, můžeme podávat. Rozhodně vám můžu slíbit, že po masových knedlících už ani nevzdechnete. 😉

Plněné knedlíky se zelím

Share on Facebook12Share on Google+1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 2
Ohodnoť tento recept

2 lidé ohodnotit tento recept

Podobné recepty:
  • Zapečná pohanka s jablky (12)

    Zapečená pohanka s jablky

  • Sojové karbanátky (3)

    Sojové karbanátky

  • Chutney

    Jablkové chutney

  • Bramborový salát pikant

    Rychlý bramborový salát (lehce pikantní)

  • Čivabčiči

    Čivabčiči