Pohankový salát

2015-03-13
  • Porce: 2-4
  • Čas přípravy: 10m
  • Doba vaření: 3m
  • Hotovo do: 30m

Pohanka je ve zdravé výživě vyzdvihována především pro vysoký obsah rutinu. Rutin zpevňuje cévní stěny a zvyšuje jejich elasticitu, tím pádem pomáhá předcházet problémům, ať už máme příliš sedavé zaměstnání, nebo jen kosmetické problémy s praskáním žilek. Navíc prospívá mozku a srdci – ředí totiž krev a zvyšuje její cirkulaci.Dnes se s vámi podělím jak o veganskou, tak o vitariánskou verzi tohoto salátu. Je na vás, co zvolíte.

Suroviny:

  • svazek ředkviček
  • 2 – 3 mrkve (střední)
  • 150 – 200 g pohanky (krupky)
  • svazek pažitky
  • olivový olej
  • sůl

Veganská verze

Pohanku propláchneme pod proudem studené vody. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby bylo pohanky přibližně stejně jako vody. Na tomto kroku si dejte opravdu záležet, protože je třeba, aby se všechna voda nakonec do pohanky vsákla. Díky tomu totiž nepřijdeme o rutin, který je pro nás tolik důležitý.

Pohankový salát

Přidáme sůl a kapku dvě olivového oleje. Vaříme 2-3 minuty. Po uvaření necháme 20 – 30 minut odstát.

Mezitím si nachystáme zeleninu.

Pohankový salát

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.

Pohankový salát

Přidáme na kolečka nakrájené ředkvičky, které dodávají salátu ten správný šmrnc, takže pokud chcete, klidně jich dejte více.

Pohankový salátDále nakrájíme pažitku (také můžeme přidat dle chuti) a přihodíme do misky.

Pohankový salát

Jakmile nám pohanka nasákne poslední zbytky vody, důkladně ji promícháme s připravenou zeleninou.

Pohankový salát

Vitariánská verze

Stejně jako vegani potřebujeme všechny výše uvedené suroviny. Pohanku ovšem nevaříme, ale klíčíme. Samozřejmě bychom si měli dát pozor na to, abychom koupili pohanku kvalitní, ideálně v bio kvalitě a vhodnou na klíčení.

Klíčení

Pohanku na dvacet minut namočíme do vody. Necháme odstát. Po dvaceti minutách vodu slijeme a necháme jeden den klíčit. Po 24 hodinách propláchneme studenou (nikoli ledovou) vodou a opět necháme 24 hodin klíčit.

Příprava salátu

Po naklíčení je postup s vegan verzí téměř totožný. Připravíme si zeleninu a smícháme ji s naklíčenou pohankou. Zakapeme dle chuti a potřeby kvalitním olivovým olejem lisovaným za studena a osolíme. Pokud chcete můžete použít nějakou dobrou bylinkovou sůl.

Share on Facebook1Share on Google+1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Average Member Rating

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Ohodnoť tento recept

2 lidé ohodnotit tento recept

Podobné recepty:
  • Zapečná pohanka s jablky (12)

    Zapečená pohanka s jablky

  • Sojové karbanátky (3)

    Sojové karbanátky

  • Chutney

    Jablkové chutney

  • Bramborový salát pikant

    Rychlý bramborový salát (lehce pikantní)

  • Čivabčiči

    Čivabčiči